domingo, 11 de julio de 2010

Espanya i el Graffiti


El graffiti a Espanya va sorgir als anys 80, amb un estil totalment independent del de molts artistes dels EE.UU., i amb els anomenats "flecheros", concretament per l'ús de fletxes i espirals en les seves firmes.
Un d'aquests grans artistes reconeguts mundialment va ser el Muelle, que va començar en el graffiti a mitjans dels anys 80, i no va parar fins a morir d'un càncer, als 29 anys. Durant aquest temps, va passar de ser odiat per les patrulles de neteja i l'ajuntament a patentar la seva firma, i refusar ofertes de publicitat per més de 5.000.000 de pessetes . Les seves predileccions eren les valles publicitàries, les parets d'obres, i llocs estratègics on la seva firma destaqués i donés color. Per exemple, un cop, al dia següent d'una victòria del Madrid, quan els escombraires van arribar a la Plaça Cibeles a netejar, se la van trobar plena de firmes seves, que no van ser netejades fins al cap de 8 mesos. També va pintar en llocs com l'estàtua de l'osset i l'abre, o les grans parets de la remodelada Plaça del Sol.
Més endevant sorgeixen artistes altament reconeguts, com "Bleck Le Rat", que a part de pintar amb aerosol, també practicava l'stencil (plantilles). Aquest artista va arribar a omplir un tren de plantilles en forma de micus caminant, reivindicant que el ser humà semblava que estigués evolucionant cap al darrere.

No hay comentarios:

Publicar un comentario