jueves, 15 de julio de 2010

MATERIALS

En el món del graffiti, hi ha disponibles infinitat de materials, que els classificarem en: Sprays (o latas), Rotuladors (o takers), Rodillos i Altres.

Sprays
El món dels Sprays és molt gran. L'empresa més emblemàtica a nivell mundial és MontanaColors S.L., originària de Barcelona, que va ser la primera en fabricar Sprays destinats únicament al graffiti. Cap a finals dels anys 90, va patir un plagi d'una empresa Alemanya, anomenada MontanaCans, que va plagiar part del nom, i també del disseny del logo.
També cal destacar en el món de les "Latas", que cadascuna té un difusor o "boquilla". Hi ha moltes boquilles diferents, per traçades fines, grosses, per omplir, per perfilar, per a fer detalls. Les més destacades són aquestes:
Skinny Bannana: Difusor negre que ve inclòs quan compres l'spray. Serveix per a fer traçades mitjanes, com per exemple contorns, etc...
Fat cap: Difussor de forma arrodonida, que serveix per a omplir la peça per dins, treu gran quantitat de pintura.
Super Fat Cap: Gran pressió i gran cobertura amb la boquilla que més pintura escampa en menys poc temps.
Neddle: boquilla vermella, amb un tub allargat, que serveix tant per pintar en superficies elevades (la pintura surt força disparada) com també per a fer detalls, lluentons, etc...
Transversal Cap: Difusor amb un petit tub aplanat, que es pot posar en horitzontal o vertical, i serveix per a "Bombardejar" i fer tags ràpids

Takers
Generalment serveixen per a Firmar per la ciutat, podent-los portar còmodament a una butxaca. N'hi ha de moltes mides, des dels 10 mil·límetres fins als 6 centímetres, i també de molts colors, encara que els clàssics són el Vermell, el Negre i el Blau fosc.
Hi ha rotuladors de diferents tipus: els millors són els anomenats Squeezers, característics per la seva punta gran i rodona, que en quan apretes una mica goteja, deixant un impactant efecte sobre la superfície firmada. Altres com els de punta quadrada són menys complets, però també valen menys diners.
Pel que fa a la tinta dels takers, cal a dir que és totalment recarregable, i que es poden adquirir pots de tinta a les botigues especialitzades en graffiti per uns 8 o 12 euros.
El preu varia segons la qualitat de la tinta, aquí deixo diverses opcions, totes bones:
Tinta INFERNO: Tinta negre amb un 4% d'acid sulfúric, que corroeix minimament el material en que es diposita, i és molt difícil de treure.
Tinta Grog: Tinta disponible en Plata i en Negre, menys corrosiva, però igual de densa que la Inferno, també de molt bona qualitat.

Rodillos
La tècnica dels rodillos es va introduïr en el món del graffiti fa pocs anys, encara que no ho sembli, doncs les carreteres estan plenes de pintades realitzades amb aquesta tècnica.
Se sol fer per la nit, i s'acostuma a arribar al lloc en cotxe o moto, portant els pots de pintura, i els rodillos amb allargadors, perquè normalment es sol pintar molt a dalt i gran.

Altres
Hi ha moltes altres tècniques en el món del graffiti, apart dels rotuladors, sprays i rodillos, a continuació les veiem:

Àcids: He considerat que aquest tema és millor posar-lo aquí que al dels rotuladors, encara que també hi va lligat. Bé, és un tema complicat, doncs igual que moltes altres coses al graffiti (pintar trens, a llocs alts...) és perillós. Es tracta de que enlloc de recarregar el taker amb tinta, el recarreges amb una barrega d'àcid sulfuric i àcid nítric, el que dona lloc a un material molt corrosiu, que és impossible de treure, doncs corroeix i penetra dins el material, de tal manera que l'única solució és cambiar el vidre o el que sigui que t'hagin pintat.
Cal a dir que hi han agut molts accidents relacionats amb això, de nois que han corregut amb el retolador plè d'àcid a la butxaca, i degut a la calor i l'agitament, el retolador ha explotat i els ha deixat sense cama. Aquí deixo un article d'un diari:
"Bruno, 13 años, vecino de Castelldefels (Barcelona), ha pagado muy cara su desmedida afición al graffiti. La voluntad de ver expresada permanentemente su firma en cristales y fachadas de mármol ha desembocado en importantes quemaduras en su pierna derecha. El niño se achicharró literalmente una de sus extremidades inferiores. Las quemaduras de segundo y tercer grado que le provocó el estallido del ácido comprimido en su taker le han mantenido 22 días postrado en la unidad de quemados del Hospital Vall d’Hebron, en Barcelona.

La pesadilla de Bruno, y de sus familiares, arrancó el pasado 6 de junio en el instituto de secundaria Mediterránea, en Castelldefels.«Ese día alguien le vendió en el instituto un taker de ácido por cinco euros», denuncia a este diario Verónica, su madre.«Era la primera vez que compraba algo así», le ha asegurado Bruno.Cuando llegó la hora del recreo, el chaval se puso a jugar a fútbol con el rotulador cargado de ácido en el bolsillo. Corrió pista arriba y abajo hasta que empezó a sentir un incesante calor en la pierna. «El material crea gases y, debido al calor y a la temperatura del momento, explotó».

«El ácido hierve y, al estar comprimido en un rotulador, puede petar, como le pasó a mi hijo»”, explica Verónica, quien desde el momento del accidente dejó de ser una auténtica desconocedora del fenómeno. «Es conveniente que los padres que saben que sus hijos se dedican al graffiti, se informen bien sobre qué materiales utilizan», recomienda. Su hijo, con injertos de piel en la pierna derecha, de vuelta a casa tras tres semanas ingresado, ha prometido que ya no volverá a usar ácidos.

Los graffiteros expertos consultados por este diario se posicionan abiertamente en contra de esta nueva práctica. «Es demasiado riesgo para una firma estampada en una pared o un cristal», critica Last, miembro del colectivo de graffiti MSP. «Es muy peligroso por su alta corrosividad», apoya otro joven. «Si el taker peta en el bolsillo, es muy posible que la pierna acabe quemada», zanja Last.

La fiebre por realizar pintadas con ácido lleva a algunos adolescentes a robar materiales químicos de los laboratorios de los institutos en que estudian. Este testimonio está recogido de un foro graffitero de Internet. «Unos amigos han robado del laboratorio ácido nítrico, ácido clorhídrico y cloroformo; ahora estoy dudando qué ácido de los dos escogeré». A lo que otro forero responde: «Yo usaría el clorhídrico en un squeezer, pero ten cuidado si ya lo has estrenado porque, si quedan restos de pintura dentro [ya puedes decir] adiós squeezer y adiós mano”. HECTOR MARÍN "PERIODICO EL MUNDO"

Aquest article ha estat extret del Blog "SINALEFA", molt popular, portat per la mare d'un noi graffiter.


Esponges: el que s'ha posat molt de moda ara, es agafar un pot de pintura cintètica, una esponga, i enlloc de firmar amb el rotulador, firmes amb l'esponga, que surt més gran.

Pistoles d'aigua: Consisteix en recarregar una pistola d'aigua amb tinta, i pintar a les altures.

No hay comentarios:

Publicar un comentario